Radno vrijeme: 8:00-16:00h
  • Hrvatski

Sredstva za kemijski WC

Da se malo pobliže upoznamo sa „kemijom „ za kemijske WC-e.

Kako sam pisala u prethodnom blogu, kemija je neophodna za funkcioniranje WC-a. Evo kako je došlo do toga..

Tekućina, kao dezinfekcijsko i mirisno sredstvo, danas se koristi u svim kemijskim WC-ima, kako bi se loš miris držao dalje od zatvorenog prostora i održavao WC čistim i higijenskim.

Ranije se koristio formaldehid za uništavanje bakterija u kemijskim WC-ima. Međutim, ova kemikalija uzrokovala je ozbiljne opasnosti po zdravlje, uključujući iritaciju u ljudskim dišnim putevima, što je dovelo još većih komplikacija i težih bolesti. Dakle, formaldehid je na kraju zamijenjen ekološki prihvatljivijim i biorazgradivim materijalom –  kemikalijama (najčešće plave boje). One kao biološki dodaci ubrzavaju i razgradnju otpada .

Ovaj kemijski spoj je siguran, ekološki prihvatljiv i ekonomičan.  Sastoji se od četiri glavna dijela, a to su biocidi, površinski aktivne tvari, boje i mirisi.

Biocidi sprječavaju rast gram-pozitivnih bakterija, što uzrokuje loš miris, i dugotrajno održavaju svježinu u kemijskom WC-u.

Plava boja (najčešće) koristi se za prikrivanje sadržaja wc-a, dok miris prekriva zaostale mirise.  Površinski aktivne tvari su topljiva sredstva koja pomažu da se miris otopi u vodi.

Pri korištenju pripazite da ne prolijevate tekućinu, jer može ostaviti mrlje po površini.

Čišćenje kemijskih wc-a se preporuča barem jednom tjedno (ukoliko nema potrebe za češćim pražnjenjem) kako bi bili čisti i mirisni i stalno svježi. Rok trajanja -aktivnosti sredstva u WC-u je cca 10-14 dana.

Dakle, tekućina pridonosi vašem ugodnom iskustvu korištenja kemijskih WC-a, te je ekološki je prihvatljiva. Budući da je biološki, proizvod ne prijeti okolišu i siguran je za upotrebu.

Upoznajmo se sa različitim sredstvima…..

  1. imamo tekućinu za kotlić ( koju lijevamo u kotlić, ne u centralni spremnik vode!!) najčešće je roze boje naljepnica

2. sredstvo za wc kazetu možemo imati u – tekućem obliku  

Postoje i granule za wc kazetu, koje su pakirane u doze za jednokratno korištenje:

Imamo i gel tekućinu ili prah u dozama- jastučić:

3. Postoji i više namjensko biorazgradivo sredstvo. Koristit ga možemo kao sredstvo za čišćenje wc-a, kao tekućinu za kotlić ali stavlja se i u wc kazetu. Posebna je po tome što se potpuno razgradi za 28 dana. Može se koristiti i za čišćenje spremnika „sive“ vode.

Svatko si odabire sredstvo koja mu najviše odgovara zbog načina korištenja/mirisa/kvalitete/ekologije….. i sličnih karakteristika. Naša preporuka. Probajte više vrsta,  pa uvidite koja vam najbolje paše. Ali nemojte štedite isplati se investirati u dobru kvalitetno sredstvo. Ipak je to vaš životni prostor – WC.