Radno vrijeme: 8:00-16:00h
  • Hrvatski

Tabu tema: Kemijski WC

Nekako, tema koju najčešće izbjegavamo, a potpuno nepravedno, je tema kemijskih WC-a. Jer, bilo kako bilo, svi moramo kad-tad otići „tamo“, kud i car ide pješice.

Sljedeća stvar na koju pomislimo jest :“to je muški posao“! Dala sam si malo truda, rastavila pokoji kemijski WC, ispraznila ga, isprala, stavila tekućinu i zaključila da to niti je fuj, niti je muški posao.

Krenimo redom. Kemijski WC-i o kojima pričam koriste se u kamperima, kamp prikolicama ili u šatorima.

Postoje prijenosni i ugradbeni (koji su fiksni u vozilu).  Oba rade na sličnom principu te koriste kemijska sredstva za razgradnju sadržaja.

Prijenosni kemijski WC-i se sastoje od dva dijela :

Gornji dio je „školjka“, koji je ujedno i spremnik vode za ispiranje, a donji odvojivi dio je tzv. WC kazeta (ima ih različitih zapremnina od 10 – 24 l). Kod poklopca se nalazi i ručna pumpa za ispiranje.

Ugrađeni kemijski WC-i u kamp prikolicama i kamperima su fiksni ili okretni, a vodu za ispiranje vuku iz vlastitog spremnika (kotlića ) ili iz centralnog spremnika za vodu u vozilu. Zapremnina spremnika (kotlića) varira od modela do modela ( okvirno 7-17l).

Kao i prijenosni, tako i ugrađeni kemijski WC-i imaju gornji i donji dio. Gornji dio je „školjka“, a donji dio je WC kazeta. Malo se razlikuje od prijenosnih. Također, ima ih različiih zapremnina, ovisno o modelu. Zapremnina varira od 16 – 20l.

Wc ispiremo vodom, koju kako sam već rekla crpimo iz vlastitog ili iz centralnog spremnika za vodu.

Za to nam je potrebna pumpa. Kemijski WC-i koji sa vlastitim spremnikom imaju unutra potopnu pumpu pomoću koje ispiru školjku. Njih također ima različitih kapaciteta protoka, koje preporuča proizvođač.

Osim potopne pumpe (66163), tu su još neki dijelovi: 66195- daska, 66192-prekidač za ispiranje i otvaranje/zatvaranje klapne koja razdvaja gornji od donjeg dijela , 66155- indikator napunjenosti kazete, 66154- nosač za toaletni papir.

U ovu vrstu kotlića se voda ulijeva izvana kroz ulivno grlo. 

U kotlić se stavlja još i tekućina koja spriječava nastanak algi i kamenca, što je bitno, jer kamenac može naštetiti pumpi i instalacijama.

Sa strane je prozirna baždarena cijev koja pokazuje količinu vode u kotliću.

Kako je spomenuto, WC možemo ispirati i sa vodom iz centralnog spremnika za vodu. To su obično spremnici zapremnine između 50-120 litara. Iz njih se crpi voda za ispiranje wc-a, tuširanje i za slavine (sudoper i umivaonik). Oni imaju jednu pumpu za sve.    

Preporučam da pazite na razinu vode za ispiranje (i općenito na količinu vode kojom raspolažete), jer kad vam zatreba a nema je ……hm…nije baš zgodno 😊, aha isto je i sa toaletnim papirom! Na njega ćemo se osvrnuti još malo kasnije.

Jako bitna stvar u cijeloj priči je nezaobilazna kemijska tekućina, koja je osnova funkcioniranja kemijskog WC-a. Kemija razgrađuje sadržaj kazete, neutralizira mirise, sprečava nastanak plinova. Ona se stavlja u WC kazetu. Ima ih u obliku tableta, gela, granula i naravno tekućem obliku. Svako pražnjenje se stavlja nova doza. Svaki proizvođač navodi uputstva za rukovanje pojedinim proizvodm. Preporučam da se držite toga.

Na tržištu ima dosta različitih proizvoda, od različitih prozvođača. Ima ekološki prihvatljivijih i manje prihvatljivijih, neki čak, kako sam čula stavljaju kvasac i kažu da stvar funkcionira. Nisam probala pa ne mogu tvrditi. Stvar je osobnog odabira koje ćete „kemije“ koristiti. Ja sam išla metodom pokušaja-promašaja i našla što odgovara.

Ukratko, stavi se „kemija“ u kazetu i doda malo vode cca 0.5-1l. I to je to. Ako smo ulili vodu u spremnik, stavili kemiju, pripremili toaletni papir, Vaš saveznik i prijatelj je spreman za upotrebu.

Toaletni papir možete koristiti obični, ili baš namijenjen za kemijske WC-e -ti se lakše i brže razgrađuju, pa su po meni bolji.

Ajmo se sad riješiti „otpada“. Kada indikator javi da je kazeta puna, klapna mora biti zatvorena (da bi uopće mogli izvući kazetu), odemo van, otvorimo vratašca od kazete, izvučemo kazetu i idemo na pražnjenje. Okrenemo cijev za pražnjene okomito, skinemo čep, okrenemo kazetu nad otvor, stisnemo „gumb“ da ispraznimo sadržaj, nakon toga isperemo kazetu, ubacimo kemiju, dodamo malo vode i to je to. Ako Vam nije jasno pogledajte naš filmić sa pražnjenjem…..

WC kazete se moraju prazniti isključivo na mjestima određenim za to!! Svaki kamp ili kamp stajalište ima adekvatno mjesto za pražnjenje kemijskih wc-a.

Nikako ih ne prazniti po livadama, šumama, susjedovom dvorištu i slično! Bez šale, to su kemija i fekalije,te moraju na mjesto određeno za to!

Većina kampista koristi kemijski wc „za po noći“ i malu nuždu. Kažem većina! Naravno kad je sila, da sila ne pita, pa je dobar bilo koji wc. U kampovima su obično noviji i relativno čisti sanitarni čvorovi, pa je zgodnije i komotnije otići tamo. 

Ovo je moja kancelarija za meditaciju 😊