Radno vrijeme: 8:00-16:00h
  • Hrvatski

Zaštitite svoj kamper od kuna i glodavaca

Pazite da vam kune ne ‘izbiju’ kune iz džepa!

Zvuči kao šala, ali u Njemačkoj je tijekom prošle godine zabilježeno više od 160.000 slučajeva u kojima su kune izgrizle kabele, gumena crijeva i električnu instalaciju automobila, a ove godine kao posljedica uslijed Covid-19 zatvaranja,  prijavljeno je 51% više prijava problema i štete zbog povećane aktivnosti štakora i 41% više prijava problema zbog povećane aktivnosti miševa (izvor: BPCA Covid-19 Studija utjecaja 20.travanj 2020)

Štete se mjere u stotinama, ponekad tisućama eura. Problematični krznaši najčešće izgrizu visokonaponske kablove svjećica, što bitno smanjuje učinkovitost sustava paljenja. Najugroženija su vozila u sjevernijim područjima, parkirana na otvorenom i blizu staništa kuna. No zabilježeni su i slučajevi oštećenja u garažama, s otvorima za ventilaciju i rešetkastim prozorima.

Glođu izolaciju pa struja preskače s kablova izravno na masu te se smanjuje intenzitet iskre na svjećici. Time se otežava se paljenje. Posljedica je da neizgoreno gorivo dolazi do katalizatora, gdje naknadno izgara te povisuje temperaturu koja mu skraćuje vijek, odnosno izaziva pregaranje. Ponekad pregrizu cijeli vodič i prekinu dovod struje, pa motor otkaže.

Novija su vozila podjednako izložena poput starih, premda imaju više zaštitnih obloga, poklopaca i oplata (radi zaštite od buke, vlage i temperature), ali i više potencijalnih mjesta napada. Zbog toga su rizici kod starih i novih vozila usporedivi.

Glodavci vole prostore za motore zato što je tamo mnogo žica, a one ih podsjećaju na korijenje koje mogu žvakati. Ako parkirate na otvorenom bilo bi dobro držati vozilo što dalje od kanalizacijskih otvora ili smeća – ako je to ikako moguće.

Zbog toga, ako vam kamper ili kamp prikolica duže stoji ne bi bilo loše ugraditi uređaj za tjeranje kuna i glodavaca. Uređaj za tjeranje glodavaca proizvodi agresivne ultrazvučne signale, nečujne ljudskom uhu, ali jako iritantne kunama i glodavcima koji u tom slučaju bježe.

Ponudu različitih vrsta uređaja za tjeranje kuna i glodavaca možete pronaći  u Bauer Caravan Centru, gdje vršimo i ugradnju uređaja.