• Hrvatski
Radno vrijeme: 8:00-16:00h

PRIPREME ZA PROLJEĆE

Dani su sve duži, sunce izlazi sve češće i postaje toplije.
Sada je savršeno vrijeme da pripremite svoj kamper ili kamp prikolicu za novu sezonu.

Zimski praznici su za vaš kamper/kamp prikolicu gotovi i želite se pripremiti za proljeće? Što vam točno treba da bi se spremili? Proći ćemo kroz sve točke proljetne provjere. Uzmite si malo vremena i prođite kroz sve detaljno;

Inspekcija, plin, održavanje:

Najbitnije stvari su generalni servis i plinski test. Provjerite u dokumentima je li vrijeme za generalni servis ili plinski test. Bez obavljenih servisa i/ili testova vozilo se ne smije kretati po cesti i kampovima. To su neophodne stvari za kretanje vozila po cesti s obzirom da se provjerava cjelokupno stanje i profesionalno se ispituje plinski sustav.

Također, pogledajte u servisnu knjižicu kada je vrijeme za godišnji servis te kada je bila zadnja promjena potrošnih dijelova i tekućina u vašem vozilu. Preporučamo da kontaktirate svog servisera i dogovorite promjenu filtera, ulja te zupčastog remena (ako je potrebno).

Čak i ako nije vrijeme za servis, te se tijekom pregleda pojave sumnje u sigurnost vozila ili opreme, preporuča se izvanredni termin kako bismo osigurali svoju sigurnost!

Provjera tehnologije:

Najbolje bi bilo da napravite „check listu“ prije nego što krenete na prvo proljetno putovanje. Za kampere lista kreće sa razinom motornog ulja, ulja za kočnice, vode, tekućine za stakla te brisačima. Što se tiče kamp prikolica, obavezno provjerite  sustav kočenja, ručnu kočnicu, kablove i šasiju.

Sada je i vrijeme da se svi akumulatori, koji su tokom zime, uklonjeni iz kampera ili kamp prikolice vrate na svoje mjesto. Provjerite voltažu akumulatora jer postoji velika mogućnost da će se morat napuniti prije upotrebe. Nakon što napunite akumulatore, možete provjeriti sve priključke koji rade na 12V (svijetla, utičnice, pumpa vode, pipe u kuhinji i kupaoni, hladnjak te solarni sistem – ako je postavljen…)

Osim toga, provjerite i vanjsko osvjetljenje koje je relevatno za sigurnost; rade li dnevna, kratka, duga svjetla, pokazivači smjera i svjetla za maglu? Također, obratite pozornost na stražnje svjetlo za maglu, kočiona te svjetla upozorenja.

Treba provjeriti funkcionalnost i pokretljivost mehaničkih dijelova. Ako se dijelovi teško pomiču ili su se čak zaglavili, mora ih se podmazati i omogućiti rukovanje od strane stručnjaka.

Gume:

Prije prve vožnje, provjerite tlak u gumama te ga prilagodite vrijednostima koje je odredio proizvođač guma. Nakon nekog vremena, ponovno provjerite tlak kako bi se uvjerili da gume ne gube zrak. Provjerite i dubinu profila, datum proizvodnje i opće stanje guma. Dubina profila bi trebala biti namjanje 4 mm. Ako se ne vide pukotine, guma nije porozna, preporuča se promjena guma svakih 5 godina. Ako se kamp kućica svako toliko pomicala ne očekuju se stacionarna oštećenja, ali svejedno treba provjeriti. Ne zaboravite provjeriti starost i stanje rezervnih kotača.

Dodatno važno za gume: zategnite sve matice kotača moment ključem.

Provjera gumenih brtvi:

Temeljito provjerite brtve prozora, vrata, krovnih otvora, garažnih i servisnih klapni, kao i ventilacijskih i odvodnih sustava. Svaku štetu treba popraviti. Ovaj korak svakako treba provesti prije vanjskog čišćenja kako bi se izbjegao mogući prodor vode zbog oštećene brtve.

Ako je test nepropusnosti nužan za dobivanje jamstva, preporuča se to učiniti na početku sezone. Na taj način možete mirno započeti sezonu kampiranja. Trebate unaprijed rezervirati odgovarajući termin za test vodonepropusnosti kod svog ovlaštenog specijaliziranog distributera kako ne bi predugo čekali.

/trebate li test vodonepropusnosti? javite nam se za više informacija/

Čišćenje interijera:

Čišćenje interijera je, naravno, jednako važno, ali budući da ne uključuje vožnju, može se obaviti nakon provjere tehnologije i čišćenja eksterijera.

Prvi korak: provjerite imate li nepozvane goste. Pregledajte temeljito sve sobe, ormare, kutove i pretince za pohranu. Pogledajte ima li tragova ili ogrebotina. Ako su presvlake ili tekstil bili u vozilu tijekom zimskog odmora, trebali biste provjeriti sve strane kako biste bili sigurni da nema glodavaca ili drugih štetočina.

Nadalje, vrijeme je da pažljivo očistite unutrašnjost: usisajte, obrišite, očistite… Vodu koristite štedljivo kako biste izbjegli vlagu u unutrašnjosti i otvorite prozore i vrata. Izbjegavajte jaka sredstva za čišćenje ili tvrde četke, kako biste zaštitili površine namještaja, podove i zidne obloge. Razmislite i o skladišnim prostorima: prašina i prljavština nakupljaju se u podnim odjeljcima, ispod klupa ili u garaži. Ostavite sve prostore za pohranu i ormare da se dobro osuše s otvorenim vratima. Presvlake i madrace treba prozračiti, odvojive navlake i zavjese rado će se oprati.

Očistite hladnjak, ploču za kuhanje i sve pećnice sredstvom za čišćenje. Nakon provjere plinskog sustava testirajte uređaje na plin. Ako postoji, provjerite funkcionalnost klimatizacijskog sustava.

Cijeli sustav vode mora se ponovno napuniti, isprati sredstvom za čišćenje i zatim pravilno isprati čistom vodom. Radi li bojler za toplu vodu? Spremnik za svježu vodu trebao bi biti čist i bez mikroba. Uz provjeru općeg stanja, potrebno je provjeriti i brtve WC sustava: ako su postale lomljive, treba ih zamijeniti. Također je poželjno temeljito čišćenje. Nakon provjere vodovodnog sustava, preporučljivo je ponovno isprazniti kanalizacijski sustav kako biste izbjegli nepotrebnu težinu.

Nastavite s plinskim sustavom: prije puštanja u rad potrebno ga je ispitati na moguće kvarove i funkciju. Da biste to učinili, prvo pogledajte fleksibilno crijevo za plin; ako izgleda porozno mora se zamijeniti čak i ako je samo mala mrlja.

Treba se provjeriti funkcionira li plinski regulator. Preporuča se zamjena cijelog plinskog sustava svakih 8 – 10 godina.

Ako plinski sustav prođe ovaj prvi vizualni pregled, plinske boce se mogu ponovno spojiti. Nakon toga se u rad mogu pustiti postojeći potrošaći plina kao što su ploča za kuhanje, grijanje i hladnjak (jedno po jedno tokom provjere). Istodobno, sada je dobra ideja uz vizualni pregled crijeva poprskate sprejom za otkrivanje curenja ili iskoristiti trik sa sapunom. Na taj način se mogu otkriti curenja. Također, jako je važno da se sve jedinice mogu ispravno isključiti.

Ako vaše vozilo nema plinski nego dizel grijač, pokrenite ga na nekoliko minuta kako biste provjerili radi li ispravno.

Osnovna oprema, dokumenti i regulacije

Za kraj, dobro je pogledati i osnovnu opremu za kampiranje: produžne kabele, klinove za rampe, adaptere, crijevo za vodu, tendu… Je li sve prisutno i u besprijekornom stanju? Je li vam bilo nešto potrebno prošle godine, a niste imali sa sobom? Ako je tako, možda biste trebali u shopping.

/trebate li dodatnu opremu? javite nam se za više informacija/

Imate li sve potrebne dokumente kao što su osiguranje, osobni dokumenti, dokumenti vozila?

Također provjerite postoje li novi propisi za kampere i kamp prikolice u zemlji/zemljama koje želite posjetiti; poput ograničenja brzine, naljepnice za mrtvi kut…  Lako se može dogoditi da zbog nesvjesnosti odmor poskupi od očekivanog

Vučno vozilo

Za vlasnike kamp prikolice postoji još jedna stavka koju ne treba zanemariti: tehnički besprijekorno stanje vučnog vozila. Treba provjeriti mehaniku i elektriku uređaja prikolice, te ukloniti hrđu ili prljavštinu na glavi spojnice prikolice. Isto vrijedi i za vučno vozilo: provjerite rok redovnog servisa i provjerite rasvjetu, kočnice, tekućine i gume kako biste osigurali sigurnost vučenog vozila u cestovnom prometu.

Imate li još pitanja o pojedinačnim točkama? Postoje li neke stvari koje se ne usuđujete napraviti u prvoj godini? Javite nam se!

Sada je vrijeme da spakirate kofere i krenete na put! Uživajte u slobodi i avanturi, otkrijte svijet! Bilo da se radi o prvom kratkom kampiranju tokom vikenda ili o dužem odmoru: želimo vam prekrasna putovanja s vašim kamperom / kamp kućicom! 🙂